AJATUKSIA TUNNETAIDOISTA

Kohtaamme päivittäin erilaisia tilanteita ja niiden kohottamia tunteita. Elämässä tulee vastaan niin ilon ja onnistumisen purskahduksia kuin pettymyksen tai ketutuksen tyrmääviä iskuja. Omia tunteita on tärkeä tunnistaa, ihmetellä, tutkia - ilman tuomioita tai mustavalkoisuutta. Ja sitten antaa niiden olla ja tuntua, elää ne läpi. Kaikki tunteet nimittäin ovat ok. Kaikki käyttäytyminen tietenkään ei ole.

Tunteiden tehtävä on kertoa meille meidän tarpeista. Ne auttavat meitä suuntaamaan jotakin kohti tai jostakin poispäin. Tunteet ovat meille dataa, ne kertovat eri voimakkuuksin, mikä meille juuri sillä hetkellä on tärkeää. Kaikille tunteille on olemassa myös kehollinen vastineensa. Esim. ahdistus voi tuntua kurkkua puristavana, rintakehää painavana, kun taas ilo voi tuntua koko kehon keveytenä tai vaikkapa kuplintana sydämessä.

 Yksi tärkeä kansalaistaito ja työelämätaito on tunnetaidot. Kyky tunnistaa, sietää, säädellä omia tunteita. Elää niiden kanssa ja niistä huolimatta. Erityisen tärkeää on kyky sietää vaikeita tunteita, kuten vaikkapa pettymys, viha, kateus, pelko. Työelämässä tämä taito voi olla ratkaisevassa roolissa onnistumisten, tavoitteiden saavuttamisen, yksilön tai tiimin hyvinvoinnin kannalta.

Tunnetaitojen helmiä

Vaikka tunteet ovat sinällään neutraaleja, kaikki yhtä ok, ne eivät silti aina ole helppoja kokea. Vaikeat tunteet ovat…. no, vaikeita. Ja nekin tulisi voida elää läpi. Haastavien tunteiden läpi eläminen tarkoittaa niiden hyväksymistä ja kohtaamista terveellä tavalla. Tämä taito on erityisen tärkeä elämässä, vallankin työelämässä, koska tunteiden hyväksymisen opettelun myötä tapahtuu mm. seuraavia asioita:

1.      Yhteys itseen ja toisiin vahvistuu, silloin olemme paremmin kartalla omista tarpeistamme. Kun ymmärrämme ja hyväksymme omat tunteemme, opimme tuntemaan itsemme paremmin ja luottamaan omiin kykyihimme. Vääjäämättä myös ymmärryksemme toisista ihmisistä syvenee.

2.      Konfliktikyvykkyys paranee, koska haastavien tunteiden hyväksyminen auttaa meitä pysymään rauhallisina ja asiallisina, vaikka jokin asia tai tilanne ns. menisikin ihon alle.

3.      Tiimin ilmapiiri paranee, koska tunnetaitavassa ilmastossa on psykologisesti turvallisempaa. Tunnetaidot auttavat meitä ymmärtämään muiden tunteita ja näkökulmia. Tämä myötävaikuttaa parempaa vuorovaikutusta, vahvistaa ihmissuhteita ja luo positiivisempaa ilmapiiriä.

4.      Tunnetaidoilla on osuutensa myös niin psyykkiseen kuin fyysiseen terveyteen. Onhan tunteiden kokemisessa kyse vahvasti kemiallisesta ja hormonaalisesta prosessista myöskin.

 Tunnetaidot muodostuvat ajatteluntaidoista, tarvetaidoista, kehotietoisuustaidoista ja vuorovaikutustaidoista. Tunnetaidot ovat siitä armollinen ja turvallinen teema, että kun kyseessä on taito, silloin voi opetella. Ne ovat opittavissa ja kehitettävissä. Jos voisi antaa vain yhden vinkin tai kysymyksen, jolla voi tunnetaitojen opettelussa lähteä liikkelle, se olisi seuraava. Erilaisissa tilanteissa, mieltä kohottavissa tai alas painavissa, opettele kysymään itseltäsi:

“Miltä tämä asia minusta tuntuu? Mitä tuo tunne kertoo minulle minusta? Entä ympäröivästä tilanteesta tai ihmisistä?”

Tätä opettelemalla pääset käsiksi johonkin todella arvokkaaseen, siihen, mikä sinulle on elämässä kallisarvoisen tärkeää. Toivon, että voit ja uskallat tuntea. Ja jos et, muistathan, että kyseessä on taito. Se tarkoittaa sitä, että sinä kyllä osaat jo paljonkin – ja voit oppia lisää. Ethän jää aiheen kanssa yksin.

Päivi

Kuva: Mona Leppäharju

 

Edellinen
Edellinen

ARKIJÄRKISTÄ LUOTTAMUKSEN RAKENTUMISTA

Seuraava
Seuraava

AJATUKSIA UUPUMUKSESTA JA RAJOISTA