AJATUKSIA UUPUMUKSESTA JA RAJOISTA

Uupumus on yhä yleistyvä ilmiö, joka vaikuttaa merkittävästi meidän ihmisten hyvinvointiin. Työelämässä se vaikuttaa luonnollisesti työntekemiseen ja tuottavuuteen. Uupumuksen kylmään syliin joutuvat myös yhä nuoremmat, ihmiset, jotka eivät ole vielä työelämässä. Syitä tähän on monia. Mutta voiko uupumista estää? Ainakin sitä voi ehkäistä.

Kun puhutaan uupumuksesta työelämässä, tärkeimpiin ehkäiseviin tekijöihin lukeutuvat työn merkityksellisyyden kokeminen, työmäärä, työ- ja vapaa-ajan tasapaino, arvostuksen ja autonomian kokeminen. Olennaisessa roolissa ovat myös hyvät ihmissuhteet sekä fyysinen ja henkinen terveys. Yksi kaikkein olennaisimmista seikoista uupumuksen ehkäisyssä on kuitenkin itsetuntemus ja sen sisällä aivan erityisesti kyky asettaa rajoja - itselle ja toisille.

Miksi rajanvetotaito on elintärkeää?

Rajojen asettaminen tarkoittaa omien tarpeiden tunnistamista ja niiden kunnioittamista sekä suhteissa toisiin että suhteessa itseen. Kyky sanoa "ei" ja pitää huolta omista rajoistaan on tärkeää monestakin syystä:

1.      Rajat ovat vastuunottoa omasta hyvinvoinnista. Kun tunnet omat rajasi ja pidät niistä kiinni, estät itseäsi kuormittumasta liikaa. Tämä tarkoittaa, että vaalit oikeuttasi palautua ja latautua. Ja sehän on välttämätöntä sekä fyysiselle että henkiselle hyvinvoinnille. Rajanvetotaito on kunnioitusta itseä ja sitä kautta toisiakin kohtaan. Se on myös oikeudenmukaisuutta. Se ei kuitenkaan ole taipumatonta mustavalkoisuutta tai sitä, etteikö aika ajoin voisi joustaa.

2.      Rajat ovat vastuunottoa omasta ajankäytöstä esim. töissä. Kun asetat selkeät rajat työajalle ja vapaa-ajalle, pystyt hallitsemaan aikaasi paremmin. Tämä voi tarkoittaa parempaa tuottavuutta työaikana ja sisällöllisesti rikkaampaa, sinua hoitavaa vapaa-aikaa. Ihmisen ei kuulu palautua vain jaksaakseen töissä, vaan ihmisen kuuluu voida palautua, piste. Se kehon ja mielen toiminnan edellytys. Hybridityön aikana tämä vaatii usein entistä vahvempaa jämäkkyyttä.

3.      Rajat ovat vastuunottoa ihmissuhteista. Selkeät rajat auttavat ylläpitämään terveitä ihmissuhteita sekä työssä että vapaa-ajalla. Omaa aikaa ja elämää ei kannata suunnata sinne, missä sitä ei kunnioiteta. Kun kommunikoi avoimesti ja rehellisesti tarpeistaan ja rajoistaan, välttyy monilta väärinkäsityksiltä ja ristiriidoilta ihmisten kanssa, mutta myös sisäiseltä ristiriidalta itsensä kanssa. Ennen kaikkea välttyy ylitetyksi tai ohitetuksi tulemiselta. Kaikki eivät tästä pidä tai tätä hyväksy. Se ei haittaa ollenkaan.

 

Kuinka omia rajoja voisi vahvistaa?

1.     Opettele hahmottamaan omat rajasi: Tunnista, millaiset asiat/tilanteet/ihmiset aiheuttavat sinulle stressiä tai ylikuormitusta. Mikä on sinulle liikaa? Mitä tarvitset voidaksesi hyvin? Mikä on sinulle riittävän raja, aivan hyvä eli 8-.

2.      Kommunikoi rajasi ja toiveesi rehellisesti: Kun tunnet omat rajasi, kerro niistä tarvittaessa myös toisille. Raja, jota ei ole sanoitettu, on raja, jota ei ole.

3.      Opettele sanomaan rohkeasti “EI”. On tärkeää osata kieltäytyä tehtävistä tai pyynnöistä, jotka ylittävät voimavarasi. Muista, että "EI:n" sanominen toisille voi olla "KYLLÄ:n " sanomista itsellesi ja omalle hyvinvoinnillesi. Kyse ei ole itsekkyydestä, vaan itsesi johtamisesta.

4.      Johda kalenteriasi: Suunnittele työpäiväsi ja vapaa-aikasi niin, että sinulla on riittävästi aikaa sekä töille että palautumiselle. Pidä kiinni aikatauluistasi ja kunnioita omia suunnitelmiasi. Älä hyväksy kaikkia kalenterikutsuja vain siksi, että saat sellaisen.

5.      Uskalla pyytää apua: Pyydäthän apua, jos tunnet uupumuksen merkkejä. Tällaisia ovat mm. vetäytyneisyys, haasteet keskittymisessä, muistamisessa, päätöksenteossa, tunnemaailmassa, kehon oireet, unioireet, masentuneisuus. Kerro huomioistasi ja toiveistasi esihenkilölle ja työterveydelle. Yhdessä on helpompi etsiä apua tilanteeseen, kuin yksin. Rajoja voit turvallisesti työstää myös terapiassa.

Uupumuksen ehkäisyssä rajojen asettaminen on yksi tärkeimmistä keinoista. Se saa voimansa  itsetuntemuksesta sekä rohkeudesta ja taidosta viestiä omista tarpeista niin itselle kuin toisille. Kun pidät huolta omista rajoistasi, pidät samalla huolta hyvinvoinnistasi ja jaksamisestasi.

Pidäthän siis huolta sinusta – se on sinun oikeus ja velvollisuus. Ja siitä hyötyy myös ympärillä olevat.

Päivi

Kuva: Mona Leppäharju

Edellinen
Edellinen

AJATUKSIA TUNNETAIDOISTA

Seuraava
Seuraava

KYSYMYKSIÄ JA VUOROTELLEN VAIKUTTAMISTA